Comença la construcció del nou CAP Santa Eulàlia a l'Hospitalet de Llobregat

Torna
Dimecres, 31 d'octubre de 2018
  • El nou equipament, que atendrà més de 19.700 persones i suposarà una inversió de 3,1 milions d’euros, estarà enllestit a finals del 2020
  • El centre comptarà amb serveis de prevenció, d’educació sanitària i d’atenció i seguiment de malalts aguts i crònics, d’infants i de salut mental de suport a l’atenció primària
  • La construcció d’aquest centre s’emmarca en el Pacte de salut i benestar que el Departament de Salut va signar amb l’Ajuntament de l‘Hospitalet al setembre i que preveu destinar 15,5 milions d’euros per a equipaments d’atenció primària i comunitària
Visita d'obres

Visita d'obres

El vicepresident del Govern i conseller d’Economia i Hisenda de la Generalitat, Pere Aragonès, ha visitat aquest dimecres les obres de construcció del nou Centre d’Atenció Primària (CAP) Santa Eulàlia (carrer de l'Alhambra 20) de l’Hospitalet de Llobregat, juntament amb l’alcaldessa d’aquest municipi, Núria Marín. Aquest nou equipament substituirà l’antic centre, el CAP Mossèn Cinto Verdaguer, i suposa una gran millora en les infraestructures sanitàries de la ciutat, ja que serà molt més ampli, modern i confortable.
 
Aragonès ha encapçalat la visita d’avui com a representant del Departament de Salut amb les funcions delegades per la consellera Alba Vergés, que es troba de permís de maternitat. També hi ha assistit la secretària general del Departament de Salut, Laura Pelay, i el director del Servei Català de la Salut, (CatSalut), Adrià Comella, i el president d’Infraestructures.cat, Joan Jaume Oms.
 
Durant la visita a les obres, el vicepresident ha qualificat l’atenció primària com “l’element fonamental” i “columna vertebral” del sistema català de salut. L’atenció primària és la primera porta d’entrada dels ciutadans i ens permet treballar des de la proximitat en totes les etapes de la vida i en el teixit social, reduint així desigualtats”, ha afirmat. Per a Aragonès, “les condicions econòmiques d’un ciutadà no han de condicionar la seva salut. La salut no només es tracta a un centre sanitari; les condicions urbanes, i els espais esportius per exemple, també hi influeixen". En aquest sentit, el màxim responsable de les finances públiques del Govern català ha assegurat que “el departament de Salut centrarà bona part de l’augment de recursos de la part expansiva dels pressupostos de la Generalitat per al 2019”.
 
La construcció d’aquest nou equipament s’emmarca dins del Pacte de salut i benestar de la Ciutat, signat pel Departament de Salut, el Servei Català de la Salut i l’Ajuntament de l’Hospitalet, que fins al 2021 preveu una inversió global en infraestructures del municipi de 59 milions d’euros, dels quals 15,5 milions d’euros es destinaran a l’atenció primària i comunitària.
 
 
 
Més consultes per atendre l’augment demogràfic
 
El nou CAP, que  s’està construint en un solar cedit per l’Ajuntament de l’Hospitalet de Llobregat, representa un guany per a la ciutadania ja que s’adaptarà a les noves necessitats i s’adequarà al creixement de la població dels últims anys. En aquest sentit, el nou equipament disposarà de 2.123 m2 construïts i 1.574 m2 útils, molt per sobre dels 689 m2 útils de l’actual CAP. Aquest creixement es tradueix en un increment important del nombre de consultes, que passaran de les 18 de l’actual CAP Mossèn Cinto Verdaguer a les 35 projectades al nou CAP.
 
Actualment, els 19.728 habitants de població assignada de l’Àrea Bàsica de Salut Santa Eulàlia (segons el registre central d’assegurats del 2018) són atesos per l’equip d’atenció primària al CAP Mossèn Cinto Verdaguer. Aquest CAP, ubicat a uns locals de lloguer, no disposa d’espais suficients per atendre adequadament aquesta població..
 
La cartera de serveis del futur centre inclourà activitats preventives (vacunacions, educació sanitària i consells de salut), atenció i seguiment de les malalties agudes i cròniques, atenció i seguiment de la salut dels infants, atenció domiciliària, consulta de salut mental de suport a l’atenció primària i atenció odontològica.
 
La modernització de les instal·lacions permetrà afrontar els nous reptes que representa l’Estratègia Nacional d’Atenció Primària i Salut Comunitària (ENAPISC), reforçant el paper dels professionals de l’atenció primària amb un enfocament comunitari, que permeti lluitar contra les desigualtats socials i de gènere en salut.
 
Equip d’Atenció Primària Santa Eulàlia
 
L’Equip d’Atenció Primària Santa Eulàlia va realitzar 117.870 visites l’any 2017, de les quals 22.094 van ser de població pediàtrica (0-14 anys) i 4.478 d’atenció domiciliària. Per tipologia de professional, el 2017 va realitzar 74.670 visites de medicina de família i pediatria, 39.491 d’infermeria, 2.492 d’odontologia i 1.217 de treball social.
 

Més informació