La Unitat Integrada de Psiquiatria Hospitalària d'Adults al Barcelonès Nord i el Baix Maresme compleix els primers 150 dies d'activitat assistencial

Torna
Dimarts, 10 de juliol de 2018
  • El trasllat de les urgències psiquiàtriques del territori a l’Hospital Germans Trias s’ha desenvolupat amb èxit i sense incidències
  • La col·laboració entre els diferents dispositius de la Unitat ha estat una de les claus de l’èxit que reflecteixen els registres dels seus primers mesos de funcionament
Unitat d'Atenció Integrada de Psiquiatria Hospitalària d'Adults al Barcelonès Nord i el Baix Maresme

Unitat d'Atenció Integrada de Psiquiatria Hospitalària d'Adults al Barcelonès Nord i el Baix Maresme

La Unitat Integrada de Psiquiatria Hospitalària d’Adults del Barcelonès Nord i Maresme, que dona cobertura a 322.488 persones, tot just ara arriba als 150 dies d’activitat assistencial, des que es va inaugurar al mes de febrer d’enguany. Aquest sistema integrat d’atenció hospitalària en salut mental ha estat possible gràcies a la coordinació entre el Centre Dr. Emili Mira (CAEM), -que depèn de l’Institut de Neuropsiquiatria i Addiccions del Parc de Salut Mar (PSMAR)-, i l’Hospital Germans Trias i Pujol, -gestionat per l’Institut Català de la Salut (ICS).
 
La valoració que s’obté de l’anàlisi dels resultats d’aquesta primera fase de funcionament és positiva. En total, s’han atès a 1.562 persones a les noves urgències de l’Hospital Germans Trias, de les quals se n’han derivat al Centre Dr. Emili Mira 235, i 74 n'han quedat ingressades a l’Hospital degut a descompensacions de salut físiques i mentals. L’activitat assistencial s’ha correspost amb les previsions que s’havien fet, la qual cosa evidencia que la posada en marxa ha esta correcta, així com que els nous circuïts s'han adequat a les necessitats de la població.
 
La coordinació entre els diferents dispositius ha funcionat amb èxit, a partir d’una excel·lent col·laboració entre les dues institucions implicades, un dels punts claus del projecte. El repte més important era el trasllat de l’atenció d’urgències psiquiàtriques a l’Hospital Germans Trias i la creació d’una unitat d’hospitalització en aquest centre que complementés els dispositius ja existents al CAEM. Amb aquest canvi s’ha aconseguit oferir una atenció hospitalària integral als pacients que presenten una patologia psiquiàtrica aguda que requereixi estudi i ingrés en un hospital general, com a conseqüència també d'algun tipus de trastorn mèdic o quirúrgic.
 
Una atenció integral per al territori
A més, l’Hospital Germans Trias, ha aprofitat el fet de disposar de les noves instal·lacions i ha complementat aquest dispositiu amb un seguit d’unitats que han permès oferir una atenció integral d’excel·lència en salut mental en la seva àrea d'influència.
 
Una d’aquestes iniciatives ha estat la integració dins de la nova estructura de la Unitat d’Addiccions del Servei de Medicina Interna, que compta amb més de 30 anys de trajectòria i que col·labora estretament amb el CAS Delta de Badalona i el CAS Santa Coloma. Aquesta integració ha demostrat tenir un augment de la demanda de derivacions a ingrés -en aquets 150 dies ja s’han fet més de 30 ingressos per a desintoxicació-, amb una interacció creixent dels serveis que la configuren, i ha donat un impuls a la presència de professionals de l’Hospital en els programes monogràfics de salut pública i en el camp de la recerca.
 
L'àrea vinculada als trastorns de la conducta alimentària (TCA) -com l’anorèxia i la bulímia- també s'ha beneficiat de la posada en marxa d’aquesta nova unitat. L'atenció a aquests trastorns ja es feia a un hospital de dia però ara, a més, disposa de dos llits d’hospitalització en el nou dispositiu.