La Marató de Donants de Sang vol aconseguir 8.000 donacions per remuntar les reserves després de les festes de Nadal

Torna
Divendres, 12 de gener de 2018
  • La Marató se celebra avui i demà al CCCB i s’allargarà fins al 19 de gener als hospitals
  • L’epidèmia de grip, que afecta el doble de persones que l’any passat, està reduint al voltant d’un 15% la donació
  • A partir de la Marató, els donants rebran un SMS que els informarà quan la seva sang s’hagi utilitzat, una iniciativa pionera a l’Estat
  • El secretari general del Departament de Salut i director del CatSalut, David Elvira, convida a "incorporar la donació de sang com un hàbit cívic i solidari"
Aquest matí s'ha activat el marcador de la Marató de Donants de Sang per remuntar les reserves després de les festes de Nadal

Aquest matí s'ha activat el marcador de la Marató de Donants de Sang per remuntar les reserves després de les festes de Nadal

Avui comença la Marató de Donants de Sang de Catalunya amb l’objectiu de remuntar les reserves de sang. Ara hi ha sang per a les necessitats dels malalts dels propers 5 dies, quan el nivell òptim és de 10. Aquest nivell s’explica perquè durant les festes de Nadal la donació s’ha reduït en un 25% pel canvi d’hàbits de la ciutadania. A més, l’epidèmia de grip està afectant el doble de persones respecte l’any passat, arribant a reduir les donacions en un 15% ja que una persona no pot donar sang fins a quinze dies després d’haver-se recuperat. 
 
La Marató s’ha inaugurat aquest matí al Centre de Cultura Contemporània de Barcelona (CCCB) amb la posada en marxa del comptador de donacions amb David Elvira, secretari general del Departament de Salut i director del Servei Català de la Salut; Vicenç Villatoro, director del CCCB; Manel Peiró, president del Banc de Sang i Teixits, i diversos donants de sang.
 
David Elvira ha destacat que "donar sang salva vides" i ha convidat a "incorporar-ne la donació com un hàbit cívic i solidari. Convertim donar sang en una rutina", ha subratllat el secretari general del Departament de Salut i director del CatSalut. En aquest sentit, ha recordat que els homes poden donar sang fins a quatre vegades l'any i les dones, tres. 
 
El CCCB, que acull una campanya de donació de sang per primer cop, acollirà donants avui i demà de 10 a 21 hores. Als hospitals amb Banc de Sang s’hi podrà donar sang també durant tota la setmana vinent. Qui ho vulgui, pot reservar hora per donar sang al web maratodonants.cat, una pàgina on ja fins avui ja s'hi havien inscrit prop de 2.000 persones.
 
Un SMS tancarà l’experiència de la donació
“La superexperiència de donar sang. Molt més del que dones”. Amb aquest lema el Banc de Sang convida a viure la sensació incomparable que representa donar sang. A partir de la Marató també tots els donants rebran uns SMS quan la seva sang s’enviï a un hospital per tractar un pacient. Cal tenir en compte que, un cop feta la donació, la bossa de sang arriba al laboratori central del Banc de Sang, a Barcelona. Allà s’inicia el procés de fraccionament, que consisteix a dividir la sang en glòbuls vermells, plasma i plaquetes.
 
Un cop fetes les analítiques corresponents, els glòbuls vermells es conserven a 4 graus de temperatura durant un màxim de 42 dies fins que un pacient en necessita. Un camí de la sang de vena a vena que ara també coneixerà el donant, que rebrà un SMS informant-lo que la seva donació surt del Banc de Sang per a ser transfosa a un pacient. Així es tancarà l’experiència de la donació.
 
El nou servei té com a objectiu millorar l'experiència de la donació, de manera que el donant tingui més informació del camí de la seva sang després de la seva donació.
  
Web de la Marató: reserva hora i comparteix l’experiència
 
Totes les persones que vulguin col·laborar amb la Marató de Donants de Sang poden entrar al web maratodonants.cat i reservar hora per donar sang en un dels punts de donació que hi ha per tot Catalunya, tot i que no és imprescindible. Prop de 2.000 persones ja ho han fet.  
 
L’actriu Ivana Miño, la imatge del Catalunya Experience, és també qui presenta aquesta web per animar tothom qui vulgui a reservar hora per donar sang i compartir l’experiència amb amics, coneguts i familiars. Des d’aquest web es pot difondre la importància de donar sang a través de Facebook, Twitter, Instragram, correu electrònic o WhatsApp. Per tant, tothom pot contribuir amb la donació de sang encara que no pugui donar sang.
 
Els punts de donació durant la Marató

A més del Teatre del CCCB, obert als donants avui divendres i demà dissabte, també es pot donar sang als principals hospitals: Germans Trias i Pujol de Badalona, Clínic, Sant Pau i Vall d’Hebron de Barcelona, Josep Trueta de Girona, Hospital de Bellvitge, Arnau de Vilanova de Lleida, Fundació Althaia de Manresa, Hospital Sant Joan de Reus, Joan XXIII de Tarragona, Mútua de Terrassa i Verge de la Cinta de Tortosa.
 
Fins al 19 de gener, també es faran una cinquantena de col·lectes de donació per tot Catalunya. Els horaris i adreces es poden consultar al web donarsang.gencat.cat.
 
La Federació Catalana de Donants de Sang, la Creu Roja i el Centre de Cultura Contemporània, entre altres institucions, s’han implicat en la Marató i aportaran voluntaris que ajudaran a difondre aquesta iniciativa pionera.