Demà, Dia Mundial de la Diabetis, centrat aquest any en les dones

Torna
Dilluns, 13 de novembre de 2017
  • Les que han tingut diabetis gestacional poden desenvolupar més endavant diabetis tipus 2
  • És convenient seguir un estil de vida saludable, mantenir un pes adequat i fer activitat física
  • Les dones amb diabetis han de planificar la gestació per reduir els riscos durant l’embaràs
Cartell del Dia Mundial de la Diabetis

Cartell del Dia Mundial de la Diabetis

Sota el lema “Diabetis i dona, pel dret a un futur saludable” demà, 14 de novembre, es commemora el Dia Mundial de la Diabetis. Una jornada dedicada enguany a la prevenció d’aquesta malaltia en les dones. L’objectiu és reforçar la importància d’un accés equitatiu a l’atenció i educació per a les dones amb factors de risc o amb diabetis ja sigui per augmentar la capacitat de prevenir-la o per aconseguir un control òptim de la malaltia.
 
L’efemèride convocada per l’Organització Mundial de la Salut (OMS) vol augmentar la conscienciació sobre la prevalença creixent de la diabetis, sobretot la de tipus 2. També posa el focus en la importància dels estils de vida saludables i en l’autocura en la prevenció i en el tractament, reduint així l’aparició de complicacions futures.
 
Segons la Federació Internacional de Diabetis (IDF), més de 199 milions de dones viuen amb diabetis al món. En molts països, principalment en vies de desenvolupament, les nenes i les dones veuen minvat l’accés a la promoció de la salut, a la prevenció, detecció precoç i tractament, amplificant l’impacte negatiu de la diabetis. A més, les desigualtats sòcio-econòmiques exposen les dones als factors de risc principals per a la diabetis com són l’alimentació poc saludable i la manca d’activitat física.
 
A Catalunya, s’estima que hi ha 600.000 persones amb diabetis. Segons dades de l’Enquesta de Salut de Catalunya (ESCA) del 2016, la diabetis afecta al 8,1% de la població de 15 i més anys (8% homes i 8,2% dones). La diabetis augmenta amb l’edat en tots dos sexes, passant de 1,5% de prevalença en el grup d’edat de 15 a 44 anys al 22,3% en la població de 65 i més anys.
 
La diabetis presenta un clar gradient social. Les persones amb nivell d’estudis primaris o sense estudis tenen més del doble de probabilitat de patir diabetis respecte la població amb estudis universitaris, tant en homes com en dones. Un 65% de les persones que declaren ser diabètiques són a més hipertenses. El 49,4% presenten excés de pes i un 13% són fumadores.
 
Dones i diabetis
Les dones amb diabetis han de planificar la gestació per reduir els riscos durant l’embaràs. Igualment la detecció de la diabetis gestacional facilita l’aplicació de mesures d’autocura i el tractament oportú. També és convenient seguir un estil de vida saludable, mantenir un pes adequat i ser físicament actives.
 
Dels 69.094 parts que hi va haver a Catalunya el 2016, al voltant d’un 7% haurien estat en dones amb diabetis, ja sigui diabetis gestacional, tipus 2 o tipus 1. Aquestes gestacions poden presentar augment de complicacions com són prematuritat, macrosomia, pes elevat per a l’edat gestacional i també del percentatge de cesàries comparades amb les dones sense diabetis.
 
El Departament de Salut treballa la importància dels estils de vida saludables en la prevenció de la diabetis i la promoció de la salut a través del Pla Interdepartamental de Salut Pública (PINSAP); del Pla Integral de Promoció de la Salut a través de l’Activitat Física i l’Alimentació Saludable (PAAS), i a través de les activitats que s’impulsen en el marc del Consell assessor sobre la diabetis. A més, s’està elaborant la nova edició del Protocol de seguiment i atenció a l’embaràs a Catalunya amb recomanacions adreçades a professionals de la salut, i la Guia per a la dona embarassada.  
 
Activitats del Dia Mundial de la Diabetis 2017
Per celebrar el Dia Mundial, durant aquesta setmana s’han distribuït pòsters informatius sobre el Dia Mundial de la Diabetis als CAP i delegacions de l’Associació de Diabètics de Catalunya (ADC). També s’il·luminaran de color blau les façanes d’edificis emblemàtics arreu de Catalunya. Concretament avui a la tarda s’il·luminarà de color blau la façana de l’Ajuntament de Barcelona i es penjarà un faldó sobre el Dia Mundial de la Diabetis.
 
També es podrà conèixer el nivell de glucosa i el risc de desenvolupar la diabetis amb el test del Findrisk, accessible al Canal Diabetis del Canal Salut. A més, aquest any més de 400 farmàcies participaran activament en una campanya per a la detecció de factors de risc i prevenció de la diabetis.
 
Juntament amb l’Associació de Diabètics de Catalunya (ADC) i el Departament de Salut, a través de l’Agència de Salut Pública de Catalunya i del Consell Consultiu de Pacients de Catalunya, col·laboren en les activitats: l’Associació Catalana de Diabetis (ACD); la Societat Catalana de Medicina Familiar i Comunitària (CAMFiC), la Fundació Barraquer; l’Associació d’Infermeria Familiar i Comunitària de Catalunya (AIFICC); el Col·legi de Farmacèutics de Barcelona; el Centre d’Investigació Biomèdica en Xarxa de Diabetis i Malalties Metabòliques Associades (CIBERDEM); la Fundació SED; el Col·legi de Dietistes i Nutricionistes de Catalunya i l’Institut d’Investigació en Atenció Primària (IDIAP Jordi Gol). Es compta també amb el suport de la indústria farmacèutica.
 
Es poden consultar les activitats arreu de Catalunya al web de l’Associació de Diabètics de Catalunya. Per incentivar la participació i per dinamitzar les xarxes socials durant aquests dies s’ha creat l’etiqueta #diabetis2017.