• Imprimeix

El Departament de Salut participa en un projecte europeu contra la resistència antimicrobiana i les infeccions associades amb l'assistència sanitària

Torna
Dimecres, 13 de setembre de 2017

  • El projecta es presenta avui en una reunió a París amb representants de la Comissió Europea, responsables polítics, organitzacions i institucions de 28 països amb l’objectiu de proposar mesures concretes per reduir la càrrega de resistència antimicrobiana

 

La Direcció General d'Ordenació Professional i Regulació Sanitària del Departament de Salut participa avui a París en la presentació del projecte Acció Conjunta Europea contra la Resistència als Antimicrobians i les infeccions associades amb l’assistència sanitària (Projecte EU-JAMRAI).

 
A la trobada, que es fa al Ministeri de Sanitat francès, a París, hi participen representants de la Comissió Europea, responsables polítics, organitzacions i institucions de 28 països.
 
El projecte pretén contribuir a abordar el problema de la resistència als antimicrobians (RAM) i de les infeccions associades amb l’assistència sanitària (IRAS). S’aprofitaran les iniciatives existents i es proposaran mesures concretes per reduir la càrrega de les RAM, que constitueixen un problema de salut pública important. Es calcula que les RAM causaran 10 milions de defuncions a tot el món abans de 2050, llevat que es prenguin mesures. 
 
L'Acció Conjunta EU-JAMRAI és un projecte finançat per la Unió Europea que contribuirà a fer front a aquest problema, ja responsable d'uns 25.000 morts anuals a la UE.
 
Aquesta col·laboració s'esforça per fomentar un canvi de comportament a nivell individual i comunitari i fer front a aquest problema urgent dins d'un enfocament global que s’anomena “Una Salut”, tenint en compte tant la prevenció i el control de les resistències bacterianes en els éssers humans, com també en els animals i en el medi ambient. A més, es pretén garantir que les polítiques de control de les RAM i de les IRAS s'adoptin i s'implementin de forma coordinada en els països de la UE.
 
Donades les moltes iniciatives internacionals i europees sobre la RAM com el Pla d'Acció Global de l'OMS, el Pla d'Acció de la UE recentment adoptat, el Joint Programming Initiative on Antimicrobial Resistance, o les conclusions del Consell sobre la RAM, l’EU-JAMRAI té per objecte garantir que les polítiques per al control de la RAM i les IRAS s'apliquin en tots els Estats Membres de la UE d'una manera coordinada.
 
Organitzacions internacionals, com l'OMS Europa, l'OCDE, l'OIE i la FAO, així com representants dels professionals de la salut, pacients i la indústria prendran part en aquest projecte per alimentar el debat amb la seva experiència i garantir la coherència amb les iniciatives existents.
 
L’EU-JAMRAI ha estat fundada pels socis participants i pel Programa de Salut de la Unió Europea amb un pressupost que frega els 7 milions d’euros.
 
El projecte EU-JAMRAI consta de 8 grups de treball (WP), dels quals la Direcció General d'Ordenació Professional i Regulació Sanitària del Departament de Salut participa en tres, concretament en el de polítiques per a la prevenció de les infeccions relacionades amb l’assistència sanitària i la seva implementació; en el de l'ús apropiat d'antimicrobians en animals i humans, i finalment en el de sensibilització i comunicació.