• Imprimeix

Més de 160 persones ateses a l'atenció primària van deixar de fumar a Catalunya al 2016 cada dia

Torna
Dimarts, 23 de maig de 2017
  • Tot i la sostinguda disminució del tabaquisme, a Catalunya encara fumen 1,5 milions d'adults
  • La Setmana sense Fum 2017, que se celebra aquests dies, uneix la lluita contra el tabac i la promoció de l'activitat física com a factors de salut
  • Els més de 8.500 milions de cigarretes venudes a Catalunya l’any 2016 van generar més de 4.280 metres cúbics de residus tòxics procedents de les burilles
Departament de Salut

Departament de Salut

Cada any, segons dades de centres sanitaris, al voltant de 70.000 persones deixen de fumar a Catalunya. Ho fan, entre d'altres, ajudades als centres d'atenció primària, als hospitals, a una trentena d'unitats de referència, a les farmàcies i també amb el suport professional telefònic que presta el 061 CatSalut Respon. En concret, l'any passat van deixar aquest hàbit un total de 59.812 persones ateses pels equips d'atenció primària, el que suposa que, de mitjana, cada dia van deixar de fumar més de 160 persones. A més, unes 7.400 van seguir un tractament de cessació als centres integrats a la Xarxa Catalana d'Hospitals sense Fum, mentre que 515 van ser tractades de forma especialitzada en alguns dels centres de la Xarxa d'Atenció a les Drogodependències.

Aquestes són algunes de les dades rellevants que l'Agència de Salut Pública de Catalunya ha fet públiques avui en el marc de la presentació de la XVIII Setmana Sense Fum, que se celebrarà del 25 al 31 de maig. En aquest sentit, i per commemorar el 15è aniversari del programa d'Atenció Primària sense fum, s'han elaborat dues noves guies per deixar de fumar: una  adreçada a persones fumadores i altra als professionals que les ajuden en el procés de deixar-ho. "El tabaquisme continua sent un problema important a Catalunya: anem millorant en la seva lluita però no a un ritme com el que desitjariem", ha indicat el secretari de Salut Pública, Joan Guix.

Una mort per tabac cada hora
A Catalunya el consum de tabac continua baixant -des d'un 33,7% al 1990 fins a al 24,7% de l'any passat-, però encara fumen gairebé 1,5 milions de persones de 15 anys o més. Les morts atribuïbles al tabaquisme també continuen baixant, però són més de 24 cada dia, fins al punt que 1 de cada 6 morts a Catalunya es relaciona amb el consum de tabac. En aquest sentit, s’estima que l’any 2014 almenys 9.125 persones van morir per malalties directament atribuïbles al consum de tabac. La mortalitat prematura causada pel tabac mostra una tendència a la disminució entre els homes, amb 6.921 defuncions l’any 2014, però es manté relativament estable entre les dones, amb 2.204 defuncions.

També continua baixant la venda de cigarretes -que s'ha reduit a la meitat entre el 2005 i el 2016-, la de cigars i la tabac de cargolar, després d'anys en què el consum d'aquest darrer producte anava a l'alça. Per edats, destaca que el consum diari en escolars de 14 a 18 anys es va reduir a la meitat entre 2004 i 2014. D'altra banda, el bon nivell d'acompliment de la prohibició de fumar en llocs públics es manté i 9 de cada 10 persones declaren gaudir d'un entorn sense fum.

Impacte econòmic i mediambiental
Pel que fa al Dia Mundial sense tabac, que se celebra el 31 de maig, porta per lema 'El tabac, una amenaça per al desenvolupament' i vol incidir en l'impacte negatiu que té sobre el desenvolupament econòmic i el medi ambient, a més de ser un dels principals causants de malaltia i mort al món. En aquest sentit, les persones fumadores van dedicar l’any passat més de 2.231 milions d’euros a la compra de productes del tabac. Els més de 8.500 milions de cigarretes venudes l’any 2016 van generar més de 4.280 metres cúbics de residus tòxics procedents de les burilles. Cal tenir en compte que la burilla d’una cigarreta conté productes tòxics capaços de contaminar més de 10 litres d’aigua, i pot causar la mort de peixos i altres animals aquàtics, i que poden ser necessaris 25 anys perquè el filtre d’una cigarreta es degradi completament a la natura. A més, com que la producció de 300 cigarretes requereix la tala d’un arbre adult, la fabricació de totes les cigarretes que es van vendre l’any 2016 a Catalunya va suposar la pèrdua de 28 milions d’arbres.

A més, el llançament de burilles causa un 8% dels incendis forestals registrats a casa nostra, i se sap que, entre 2010 i 2016, 175 incendis causats per cigarretes van cremar 9.114 hectàrees forestals. Al conjunt de l’Estat, els focs causats per cigarretes van representar un 15,4% dels incendis a la llar amb víctimes mortals investigats l’any 2015.

Com reduir el consum?
La Setmana sense fum aplega els esforços de moltes entitats i l'administració per sensibilitzar la població sobre el consum de tabac i enguany centra el missatge en la importància de deixar de fumar i potenciar en canvi l’activitat física que està més a l’abast: caminar.
 
D'altra banda, la mostra presa a Catalunya de l'enquesta elaborada amb motiu d'aquesta Setmana -amb la participació de gairebé 4.000 persones-, apunta diferents conclusions rellevants. En primer lloc, la meitat dels enquestats considera que està exposat al fum ambiental de tabac, principalment en les terrasses; en segon lloc, el 70% dels fumadors han fet almenys un intent per deixar de fumar; en tercer lloc, la majoria considera que l'indústria del tabac és una amenaça i opina que la despesa sanitària és el principal efecte que té el tabac en el desenvolupament del país; per últim, les mesures més valorades pels enquestats per reduir el consum és, sobretot, incrementar el preu i els impostos del tabac.