• Imprimeix

Salut donarà prop de 180 ajuts a les gairebé mig miler de sol·licituds presentades al PERIS 2016-2020

Torna
Dimarts, 28 de febrer de 2017
  • El pla, pioner a Catalunya, promourà accions per fomentar la recerca en salut en l´àmbit de les institucions assistencials de Catalunya
El Departament de Salut ha publicat una resolució provisional dels ajuts que atorgarà en el marc de la primera convocatòria del Pla Estratègic de Recerca i Innovació en Salut (PERIS) 2016-2020 per un import provisional de més de 18 milions d’euros, amb què vol estimular la recerca en l’àmbit dels hospitals i dels centres d´atenció primària de Catalunya.
 
Les actuacions que regula aquesta convocatòria han de contribuir a fomentar la salut i el benestar de la ciutadania i desenvolupar els aspectes preventius, diagnòstics, curatius, rehabilitadors i pal·liatius de la malaltia, reforçant i incrementant per aconseguir-ho la competitivitat internacional de les estructures de recerca i innovació en salut de Catalunya. Tot plegat, amb la vocació de situar el país en un escenari d’avantguarda en què la salut actuï com a eix vertebrador del desenvolupament social del país.
 
En aquest sentit, el prop de mig miler de propostes presentades han estat avaluades per una quarantena d’experts independents sota la coordinació de l’Agència de Qualitat i Avaluació Sanitàries de Catalunya (AQuAS). D’aquestes, finalment 177 han estat les escollides per rebre ajut pressupostari, donat el seu nivell d’excel·lència i sota el principi d’assegurar l’ús eficient dels recursos públics.
 
Classificats segons els 4 grans àmbits d’actuació que preveu la convocatòria, es finançaran el següent número de projectes:
  • 61 per a la intensificació de professionals d’infermeria per tal de permetre la seva dedicació a la recerca en hospitals i centres d´atenció primària.
  • 79 per a incorporar científics i tecnòlegs als grups de recerca dels instituts de recerca en salut, reforçant les seves capacitats i competitivitat internacional.
  • 24 per a estimular el desenvolupament de projectes multicèntrics de recerca en l’àmbit de l’atenció primària.
  • 13 per a grans programes de recerca d´àmbit territorial en temes que estan a la l’avantguarda del coneixement, per preparar el nostre sistema de salut pels reptes de les properes dècades. En concret, 3 sobre medicina personalitzada, 1 sobre medicina regenerativa, 4 sobre recerca clínica independent i 5 sobre estudis epidemiològics de cohorts.
 
La Direcció General de Recerca i Innovació en Salut del Departament de Salut ha posat en valor l’extraordinària qualitat de la majoria dels projectes presentats, així com la rapidesa amb què s’han desenvolupat les diferents fases de la convocatòria, els requisits de la qual tot just es van publicar a l’octubre. Cal recordar que la convocatòria ha estat de concurrència competitiva pública, per garantir la màxima transparència en l’adjudicació de recursos. A partir d’ara s’obre un termini de 10 dies per tal de poder fer al·legacions a aquesta resolució, que esdevindrà definitiva a mitjans de març.