Salut reitera el suport al cos d'infermeria i treballa amb diàleg i consens per a aprovar un decret català propi sobre indicació autònoma i prescripció col·laborativa

Torna
Divendres, 05 de febrer de 2016
  • El conseller Antoni Comín també anuncia que recorrerà el decret estatal que limita la capacitat d’aquest col·lectiu professional
El conseller de Salut, Antoni Comín, atenent als mitjans de comunicació, aquest migdia.

El conseller de Salut, Antoni Comín, atenent als mitjans de comunicació, aquest migdia.

El conseller de Salut, Antoni Comín, s’ha reunit aquest matí amb representants del Consell de Col·legis d’Infermeres i Infermers de Catalunya per tal d’abordar la situació en què es troba aquest col·lectiu arran de l’aprovació d’un Reial Decret estatal que limita la seva capacitat d'indicació i prescripció de medicaments i productes sanitaris. Com a resultat de la trobada, el titular de Salut ha reiterat el suport a aquest col·lectiu professional pel paper “imprescindible i central” que té en el model sanitari català i ha comunicat un paquet de mesures per resoldre amb celeritat la situació d’inseguretat jurídica en què es troba. En aquest sentit, Antoni Comín ha lamentat la inseguretat clínica dels pacients que ha generat la inseguretat jurídica d’infermers i infermeres i que ha posat en risc el sistema assistencial català i la seva qualitat.
 
En primer lloc, en el que és la mesura de més rellevància, el conseller ha anunciat la voluntat ferma del Govern de disposar, l’abans possible, d’un propi decret català que reguli la indicació autònoma i la prescripció col·laborativa de medicaments. Amb aquest objectiu, es recull el procés de diàleg iniciat fa mesos entre el Departament de Salut, el Consell de Col·legis d’Infermeres i Infermers de Catalunya i altres representants d’aquest cos professional per fer realitat una normativa pròpia que servirà per protegir-lo i per eliminar qualsevol ambigüitat sobre el seu marc d’actuació. “Hem activat trobades fluïdes amb totes les parts i sabem que ens posarem d’acord amb el contingut d’aquest decret català, que volem construir des del màxim consens i incloent el màxim d’actors possibles”, ha argumentat Comín abans de garantir que el decret català comptarà amb tota la cobertura jurídica necessària. A més, el conseller celebra els contactes que s'estan mantenint al respecte entre el Consell de Col·legis d’Infermeres i Infermers de Catalunya i el Consell de Col·legis de Metges de Catalunya.
 
En segon lloc, i de forma immediata, Salut presentarà un recurs contenciós administratiu davant el Tribunal Suprem contra el Reial Decret estatal. En aquest sentit, a banda de demanar la suspensió cautelar de l’article 3.2, també es demanarà el mateix pel que fa al 2.2. D’aquesta manera, Salut reitera que està en contra que hagi de ser necessària una acreditació per exercir la indicació autònoma de medicaments, així com també de la manera en què el Reial Decret regula la prescripció col·laborativa, malgrat el paper fonamental que, sense dubte, té el paper del metge en aquesta qüestió.
 
Per últim, el conseller espera la convocatòria urgent del Consejo Interterritorial del Sistema Nacional de Salud per ser “contundents en la queixa i en la crítica de la manera inacceptable” d’actuar del Ministeri de Sanitat en la tramitació del Reial Decret: publicat un 23 de desembre, per part d’un Govern en funcions i alterant un contingut que ja estava consensuat amb anterioritat en el marc del propi Consejo.