• Imprimeix

Presentació del Pla interdepartamental i intersectorial de Salut Pública 2017-2020

25/05/2017 07:05
Presentació del Pla Interdepartamental i intersectorial de Salut Pública 2017-2020

El president de la Generalitat, Carles Puigdemont, acompanyat del conseller de Salut, Antoni Comín, va presidir, dimecres 24 de maig, la presentació del Pla Interdepartamental i Intersectorial de Salut Pública 2017-2010 (PINSAP), al Saló de Sant Jordi del Palau de la Generalitat.

El PINSAP és una iniciativa alineada amb les recomanacions de l’Organització Mundial de la Salut (OMS) per impulsar la salut des de tots els àmbits de l’acció del Govern i la societat, és a dir “salut a totes les polítiques”. Pretén posar èmfasi en la lluita contra les desigualtats, des de la perspectiva de totes les etapes vitals, i incorpora el model de determinants socials de la salut des d’una visió intersectorial.

El primer PINSAP, implementat entre els anys 2014-2016, va arribar a identificar 1.226 experiències, a més de nombroses activitats dels ens locals i de les entitats, que comparteixen l’enfocament d’actuar sobre els determinants socials de la salut. Va desplegar actuacions específiques, entre les quals destaca l’elaboració del test de cribratge de l’impacte en salut de polítiques i estratègies (“Test Salut”) o els projectes COMSalut de reorientació de l’atenció primària cap a la salut comunitària, en conjunció amb salut pública, ens locals, entitats i tots els agents comunitaris, entre d’altres.

El PINSAP 2017-2020 reforça les accions dutes a terme fins ara, n’emfasitza la governança dels territoris i incorpora de manera efectiva l’avaluació de l’impacte en salut de les intervencions efectuades. Per tant, el PINSAP 2017-2020 es desplegarà fins a l’àmbit local i s’articularà entorn de diversos nivells (país, comarca o municipi) amb grups de treballs específics que incideixen en les qüestions de cada entorn. El seu gran objectiu serà centrar-se en reduir les desigualtats que incideixen negativament en la salut i en aquest sentit cal destacar que el 80% dels determinants de salut no depenen directament del sistema sanitari, sinó d’altres aspectes com l’entorn físic o els factors socioeconòmics.

Presentació

Infografia