• Imprimeix

11 d’abril, Dia Mundial del Parkinson

10/04/2018 14:04
parkinson

Al conjunt de l’Estat s’ha establert una prevalença general de 60-200 casos per cada 100.000 habitants i de l’1,5% en els majors de 65 anys, i una incidència de 16 casos per cada 100.000 habitants i de 186 casos per cada 100.000 habitants en majors de 65 anys. Es pot estimar entre 16-18.000 els malalts a Catalunya.

El Parkinson s’inicia al voltant dels 55 anys i es desenvolupa entre els 50 i els 80 anys. Afecta més als homes. Es pot manifestar de formes molt variades, i els símptomes poden canviar d’un malalt a l’altre. Per tant, el tractament de la malaltia ha de ser individualitzat.

No existeix tractament curatiu però es poden controlar els símptomes mitjançant teràpia farmacològica, rehabilitadora i, en alguns casos, quirúrgica. És fonamental entendre el mecanisme de funcionament de la malaltia per trobar el tractament adequat.

També són importants les teràpies complementàries com la logoteràpia, la fisioteràpia i la teràpia ocupacional. És molt important realitzar exercici físic regular com fer estiraments i caminar, i també ajustar les dietes.

Els primers símptomes de la malaltia de Parkinson són tènues, es produeixen gradualment i poden durar molt de temps. Aquests són: tremolor de repòs, rigidesa muscular, alentiment del moviment espontani, inestabilitat postural i alteració de la marxa.

És important la feina que realitzen les associacions de familiars, donant educació sanitària, suport psicosocial i assessorament a la persona afectada i als cuidadors, ajudant a una millora de la qualitat de vida en l’entorn familiar, social i laboral.

Més informació a Canal Salut