• Imprimeix

Aplicacions per a mòbils

L'accessibilitat a Internet mitjançant aparells i dispositius mòbils com els telèfons intel·ligents (smartphones) i les tauletes (tablets) no ha parat de créixer durant els darrers anys.

Actualment, el percentatge de llars catalanes que posseeixen un telèfon mòbil està ja molt a prop del 100%. Una gran part d'aquests telèfons permet la connexió amb Internet.

Aquesta tendència ha empès les empreses del sector tecnològic a produir aplicacions o apps –petits programes que ofereixen prestacions i accés a continguts– que els usuaris poden descarregar gratuïtament o previ pagament en el seu telèfon o dispositiu mòbil.

L'àmbit de la salut compta actualment amb milers d'aplicacions pensades per satisfer les necessitats de ciutadans, pacients i professionals sanitaris.

Les apps en salut poden afavorir una major implicació i coresponsabilitat dels usuaris mitjançant l'autocura i l'autogestió de la salut gràcies a la possibilitat d'accedir i controlar personalment aquest tipus de dades.

Les apps ofereixen múltiples possibilitats. Algunes estimulen l'activitat física i els hàbits de vida saludables -des de pautes d'exercici físic a programes d'ajut per perdre pes o deixar de fumar-. D’altres faciliten el control de les dades personals de salut, com per exemple les aplicacions que controlen els nivells de glucosa o d'altres paràmetres biològics i fisiològics relacionats especialment amb les patologies cròniques.

 

 

Les autoritats sanitàries no avaluen la utilitat de les aplicacions en salut per a dispositius mòbils en salut. No obstant això, el Departament de Salut, mitjançant l'Oficina d'Estàndards i Interoperabilitat de la Fundació TicSalut, ofereix els serveis d'homologació per iSalut.

L'homologació per iSalut determina els criteris tècnics que han de seguir els dispositius, sistemes i serveis, entre els quals es troben les aplicacions en salut per a dispositius mòbils, per tal que siguin interoperables, compatibles i integrables amb els grans projectes en TIC aplicats a la salut a Catalunya com ara la carpeta personal de salut.

La carpeta personal de salut és l'espai digital, personal i intransferible de consulta que permet a la ciutadania disposar de la seva informació personal de salut i utilitzar-la d'una forma segura i confidencial, a més de facilitar-li la realització de tràmits electrònics.

La carpeta personal de salut esdevé l'entorn digital que el Departament de Salut ha previst perquè la ciutadania pugui disposar d'aplicacions i serveis per a mòbils que comptin amb el segell de qualitat de l'homologació per iSalut. 

Cal esmentar que, fins al moment, tres aplicacions per al seguiment i l'atenció als pacients diabètics han rebut el certificat d'homologació per part de l'Oficina d'Estàndards i Interoperabilitat per ser aplicades mitjançant la carpeta personal de salut.

Les aplicacions homologades per iSalut són:

 
 • DiabeTIC  
  Desenvolupada per l'empresa Sanofi, facilita el seguiment de les persones amb diabetis per ajudar-les a controlar la malaltia i proporcionar-los informació.
 • Emminens Conecta  
  Desenvolupada per Roche Diagnostics, permet el seguiment i l'intercanvi d'informació entre pacients i professionals.
 • Medical Guard Diabetes  
  Desenvolupada per Medical Guard, permet als usuaris poder comunicar els nivells de glucosa en sang perquè un equip mèdic pugui fer-ne el seguiment.
homologació

Les aplicacions per a mòbils poden incidir positivament en aspectes com:

 • L'oferiment de consells i pautes de comportament saludables, com també de suport psicològic.
 • L'accés a informació i continguts rellevants i actualitzats, fins i tot en temps real.
 • Intervencions més personalitzades i adaptades a les necessitats dels usuaris.
 • La implicació dels pacients i els usuaris en l'autocura i l'autogestió de la seva salut.
 • La recollida sistemàtica de dades personals de salut per facilitar el seguiment de les malalties i les intervencions terapèutiques.
 • El contacte i la comunicació amb el sistema de salut i els seus professionals.
 • La coordinació i l'eficiència dels centres i dels recursos assistencials.

Al mateix temps que les aplicacions es generalitzen i es fan presents en el nostre dia a dia, cal adoptar una sèrie de precaucions per fer-ne un bon ús i per evitar sorpreses desagradables tal com es detalla a continuació:

 • Els milers d'aplicacions per a mòbils relacionades amb la salut no estan avaluades ni regulades per les autoritats sanitàries, per això és important tenir en compte el vostre estat de salut i l'objectiu de salut de l’aplicació abans de seguir-ne els consells de manera cega.
 • Com a garantia de la fiabilitat de l'aplicació que us descarregueu, tingueu sempre la precaució d'esbrinar qui són les persones o entitats responsables que han elaborat i distribueixen l'aplicació, tant des del punt de vista de la salut com del tecnològic.
 • Desconfieu de les aplicacions "anònimes" on no figura cap autoria. El sector de les apps en salut no està exempt de possibles aplicacions malicioses que es podrien instal·lar al vostre dispositiu mòbil.
 • La confidencialitat i privacitat de les vostres dades hauria d'estar garantida en tot moment. Quan descarregueu i activeu una aplicació heu de conèixer qui i com pot accedir a les vostres dades i informació. Recordeu sempre que les vostres dades personals poden tenir un gran valor per al mercat publicitari o per altres usos fraudulents.
 • No totes les aplicacions funcionen en tots els dispositius mòbils. Si heu de comprar-ne una, sigueu conscients que aquesta ha de ser compatible amb el vostre sistema operatiu (per exemple Android, IOS d'Apple, Blackberry, Windows Mobile de Microsoft).
 • El preu i la forma de pagament, en el cas de les aplicacions que no són gratuïtes, és un altre aspecte que heu de valorar.
 • Els beneficis en la utilització d'aquest tipus d'aplicació encara no estan científicament provats. Cal estudis que aportin evidència científica sobre l'impacte real d'aquest tipus d'aplicatius

La majoria de les aplicacions actualment disponibles funcionen sobretot en sistemes IOS, encara que Android cada vegada n'ofereix més. Les més exitoses van adaptant-se, a més, a altres tipus de telèfons com els de Windows.

El Departament de Salut disposa de dues app:

 

i-vacunes

ivacunesApp que permet millorar el seguiment i el control del calendari de vacunacions i registrar el calendari de cadascun dels membres de la família.

A l’app també s’hi pot consultar:

 • El calendari de vacunes oficial del Departament de Salut
 • Informació sobre cada vacuna
 • La data en què s’han de posar les properes dosi (que l’app la calcularà en funció de l’edat de les persones que informeu a l’app)
 • Informació de les malalties que estareu protegits amb una correcta vacunació.
 • A més de les vacunes sistemàtiques (aquelles que estan indicades per a tota la població, a partir de l’edat infantil, i que s’apliquen d’acord amb el calendari de vacunació vigent aprovat pel conseller o consellera de Salut) també hi ha informació de les vacunes no sistemàtiques (indicades per a determinades persones o sectors de població i en determinades situacions especials, per exemple les vacunes que s’administren quan es viatja).


L’app està promoguda per l’Agència de de Salut Pública de Catalunya, amb la col·laboració de la Fundació TIC Salut i Sanofi Pasteur MSD, SA.
Per descarregar-la buscar “ ivacunes” a:

Versió per a ANDROID

Versió per a IOS

 

061 CatSalut Respon

061

 

L’APP 061CatSalut Respon és una aplicació mòbil, pública i gratuïta, adreçada tant a ciutadans com a professionals de la salut, amb l’objectiu d’apropar i facilitar l’accessibilitat del ciutadà al sistema públic de Salut i a l’atenció sanitària, permet a l’usuari, previ enregistrament de les seves dades (nom, cognoms, DNI, número de targeta sanitària, edat, sexe i adreça), l’enviament d’aquestes juntament amb les de geoposicionament, per tal d’oferir-li un servei de màxima eficiència i qualitat al posar-se en contacte amb el 061CatSalut Respon.

Tota la informació a  referent a aquesta app la podeu trobar a :

 http://sem.gencat.cat/ca/061CatSalutRespon/app_mobil_061_catsalut_respon/

 

 

 

 

Carpeta personal de salut

A Catalunya, a través de la carpeta personal de salut, que funciona també com una aplicació mòbil, es dóna accés a les dades que el sistema públic té de cada persona (diagnòstics, proves, medicació, etc.). En aquest entorn segur, ja s'estan fent proves connectant les dades d'algunes d'aquestes aplicacions, de manera que el pacient aconsegueix una visió global dels seus indicadors. En aquest cas, la supervisió professional millora l'ús terapèutic de l'aplicació.

 Altres exemples relacionats

App Hospital Granollers

Hospital Granollers és l’aplicació mòbil de l’Hospital General de Granollers que permet als pacients conèixer el temps d’espera a urgències, localitzar on és l’Hospital i trucar als telèfons d’atenció a l’usuari. A més, disposa d’una part privada on els pacients poden informar-se de les seves visites programades.

Per registrar-se a la part privada, cal personar-se a Admissions de l’Hospital, amb una identificació i un correu electrònic. L’aplicació també permet que des d’un mateix dispositiu es puguin consultar les visites d’altres persones. Si són menors d’edat, presentant el llibre de família; si són altres adults, presentant un consentiment signat pel mateix adult i la fotocòpia del seu DNI.

Android: Google Play  IOS: App Store

Control de les dades personals de salut 

Per tal de controlar els nivells de glucosa i paràmetres d'altres malalties cròniques, han sorgit aplicacions com DiabeTIC de Sanofi, Emminens Conecta de Roche Diagnostics i Medical Guard Diabetes de Medical Guard. Totes tres compten amb el segell d'homologació per iSalut que atorga el Departament de Salut, mitjançant l'Oficina d'Estàndards i Interoperabilitat de la Fundació TicSalut.

Aquesta homologació representa que totes tres aplicacions estarien en condicions tècniques de ser integrades en el futur en la carpeta personal de salut.

A Catalunya, a través de la carpeta personal de salut, que funciona també com una aplicació mòbil, es dóna accés a les dades que el sistema públic té de cada persona (diagnòstics, proves, medicació, etc.). En aquest entorn segur, ja s'estan fent proves connectant les dades d'algunes d'aquestes aplicacions, de manera que el pacient aconsegueix una visió global dels seus indicadors. En aquest cas, la supervisió professional millora l'ús terapèutic de l'aplicació.

Data d'actualització:  03.11.2016