• Imprimeix

Aplicacions per a mòbils

L'accessibilitat a Internet mitjançant aparells i dispositius mòbils com els telèfons intel·ligents (smartphones) i les tauletes (tablets) no ha parat de créixer durant els darrers anys.

Actualment, el percentatge de llars catalanes que posseeixen un telèfon mòbil està ja molt a prop del 100%. Una gran part d'aquests telèfons permet la connexió amb Internet.

Aquesta tendència ha empès les empreses del sector tecnològic a produir aplicacions o apps —petits programes que ofereixen prestacions i accés a continguts que els usuaris poden descarregar gratuïtament o previ pagament en el seu telèfon o dispositiu mòbil.

L'àmbit de la salut compta actualment amb milers d'aplicacions pensades per satisfer les necessitats de ciutadans, pacients i professionals sanitaris.

Les apps de salut poden afavorir una implicació més gran i la corresponsabilitat dels usuaris mitjançant l'autocura i l'autogestió de la salut gràcies a la possibilitat d'accedir i controlar personalment aquest tipus de dades.

Les apps ofereixen múltiples possibilitats. Algunes estimulen l'activitat física i els hàbits de vida saludables des de pautes d'exercici físic a programes d'ajut per perdre pes o deixar de fumar. D’altres faciliten el control de les dades personals de salut, com per exemple les aplicacions que controlen els nivells de glucosa o d'altres paràmetres biològics i fisiològics relacionats especialment amb les patologies cròniques.

 

 

Avantatges

Les aplicacions per a mòbils poden incidir positivament en aspectes com:

 • L'oferiment de consells i pautes de comportament saludables, com també de suport psicològic.
 • L'accés a informació i continguts rellevants i actualitzats, fins i tot en temps real.
 • Intervencions més personalitzades i adaptades a les necessitats dels usuaris.
 • La implicació dels pacients i els usuaris en l'autocura i l'autogestió de la seva salut.
 • La recollida sistemàtica de dades personals de salut per facilitar el seguiment de les malalties i les intervencions terapèutiques.
 • El contacte i la comunicació amb el sistema de salut i els seus professionals.
 • La coordinació i l'eficiència dels centres i dels recursos assistencials.

Precaucions

Al mateix temps que les aplicacions es generalitzen i es fan presents en el nostre dia a dia, cal adoptar una sèrie de precaucions per fer-ne un bon ús i per evitar sorpreses desagradables tal com es detalla a continuació:

 • Dels milers d'aplicacions per a mòbils relacionades amb la salut, no totes estan avaluades ni regulades per les autoritats sanitàries, per això és important tenir en compte el vostre estat de salut i l'objectiu de salut de l’aplicació abans de seguir-ne els consells a ulls clucs.
 • Com a garantia de la fiabilitat de l'aplicació que us descarregueu, tingueu sempre la precaució d'esbrinar qui són les persones o entitats responsables que han elaborat i distribueixen l'aplicació, tant des del punt de vista de la salut com del tecnològic.
 • Desconfieu de les aplicacions anònimes on no figura cap autoria. El sector de les apps en salut no està exempt de possibles aplicacions malicioses que es podrien instal·lar al vostre dispositiu mòbil.
 • La confidencialitat i privacitat de les vostres dades hauria d'estar garantida en tot moment. Quan descarregueu i activeu una aplicació heu de conèixer qui i com pot accedir a les vostres dades i informació. Recordeu sempre que les vostres dades personals poden tenir un gran valor per al mercat publicitari o per altres usos fraudulents.
 • No totes les aplicacions funcionen en tots els dispositius mòbils. Si heu de comprar-ne una, sigueu conscients que aquesta ha de ser compatible amb el vostre sistema operatiu (per exemple Android, IOS d'Apple, Blackberry, Windows Mobile de Microsoft).
 • El preu i la tipus de pagament, en el cas de les aplicacions que no són gratuïtes, és un altre aspecte que heu de valorar.
 • Els beneficis en la utilització d'aquest tipus d'aplicació encara no estan científicament provats. Cal estudis que aportin evidència científica sobre l'impacte real d'aquest tipus d'aplicacions.

Alguns exemples

La majoria de les aplicacions actualment disponibles funcionen sobretot en sistemes IOS, encara que Android cada vegada n'ofereix més. Les més exitoses van adaptant-se, a més, a altres tipus de telèfons com els de Windows.

El Departament de Salut disposa de dues app:

 

i-vacunes

ivacunesApp que permet millorar el seguiment i el control del calendari de vacunacions i registrar el calendari de cadascun dels membres de la família.

A l’app també s’hi pot consultar:

 • El calendari de vacunes oficial del Departament de Salut.
 • Informació sobre cada vacuna.
 • La data en què s’han de posar les properes dosis (que l’app la calcularà en funció de l’edat de les persones que informeu a l’app).
 • Informació de les malalties de què estareu protegits amb una correcta vacunació.
 • A més de les vacunes sistemàtiques (aquelles que estan indicades per a tota la població, a partir de l’edat infantil, i que s’apliquen d’acord amb el calendari de vacunació vigent aprovat pel conseller o consellera de Salut) també hi ha informació de les vacunes no sistemàtiques (indicades per a determinades persones o sectors de població i en determinades situacions especials, per exemple les vacunes que s’administren quan es viatja).


L’app està promoguda per l’Agència de de Salut Pública de Catalunya, amb la col·laboració de la Fundació TIC Salut i Sanofi Pasteur MSD, SA.
Per descarregar-la busqueu "ivacunes" a:

Versió per a ANDROID

Versió per a IOS

 

061 CatSalut Respon

061

 

L’APP 061CatSalut Respon és una aplicació mòbil, pública i gratuïta, adreçada tant a la ciutadania com a professionals de la salut, amb l’objectiu d’apropar i facilitar l’accessibilitat del ciutadà al sistema públic de salut i a l’atenció sanitària. Permet a l’usuari, previ registre de les seves dades (nom, cognoms, DNI, número de targeta sanitària, edat, sexe i adreça), enviar-les juntament amb les de geoposicionament, per tal d’oferir-li un servei de màxima eficiència i qualitat al posar-se en contacte amb el 061 CatSalut Respon.

Tota la informació a referent a aquesta app la podeu trobar a:

 http://sem.gencat.cat/ca/061CatSalutRespon/app_mobil_061_catsalut_respon/

 

 

 

 

Altres exemples relacionats

App Hospital Granollers

Hospital Granollers és l’aplicació mòbil de l’Hospital General de Granollers que permet als pacients conèixer el temps d’espera a urgències, localitzar on és l’Hospital i trucar als telèfons d’atenció a l’usuari. A més, disposa d’una part privada on els pacients poden informar-se de les visites que tenen programades.

Per registrar-se a la part privada cal anar a Admissions de l’Hospital amb una identificació i un correu electrònic. L’aplicació també permet que des d’un mateix dispositiu es puguin consultar les visites d’altres persones. Si són menors d’edat, presentant el llibre de família; si són altres adults, presentant un consentiment signat pel mateix adult i la fotocòpia del seu DNI.

Android: Google Play  IOS: App Store

 

Data d'actualització:  27.04.2017