• Imprimeix

Aplicació de la nova Llei del tabac

La Llei 28/2005, de 26 de desembre, de mesures sanitàries davant del tabaquisme i reguladora de la venda, el subministrament, el consum i la publicitat dels productes del tabac, modificada parcialment per les lleis 42/2010 i 3/2014, prohibeix fumar en tots els espais públics tancats i l’ús de cigarretes electròniques en dependències de les administracions públiques, centres sanitaris i educatius, parcs infantils i vehicles de transport públic. S’estima que l’aplicació d’aquesta llei ha contribuït a evitar entre 700 i 800 morts anuals per malalties causades per l’exposició al fum ambiental de tabac.

Llocs on no es pot fumar

 • Bars i restaurants. Es prohibeix fumar en tots els espais tancats. Es permet fumar en els espais a l’aire lliure, que es defineixen com a espais no coberts, o bé coberts amb un màxim de dues parets, murs o paraments laterals. La nova Llei del tabac i els espais d’oci i restauració
 • Casinos, bingos i sales de festa. Es prohibeix fumar en tots els espais tancats. Es permet fumar en els espais a l’aire lliure. La nova Llei del tabac i els espais d’oci i restauració
 • Hotels i hostals. Es prohibeix fumar en tots els espais tancats. Es poden reservar fins al 30% de les habitacions per a hostes fumadors, sempre que estiguin separades de les altres, siguin sempre les mateixes habitacions i disposin de ventilació independent. La nova Llei del tabac i els espais d’oci i restauració
 • Aeroports i estacions de Ferrocarrils de la Generalitat. Es prohibeix totalment fumar en tots els espais que no estiguin a l’aire lliure, inclosos bars, restaurants i altres establiments.
 • Centres universitaris i de formació d’adults. Es prohibeix totalment fumar en els recintes tancats. Els centres poden permetre fumar en els espais a l’aire lliure, excepte en els accessos immediats als edificis i a les voravies que els envolten.
 • Centres residencials per a persones grans o amb discapacitat. No es pot fumar en les habitacions ni en les zones comunes.
 • Recintes de parcs infantils i àrees o zones de joc per a la infància. Espais a l'aire lliure acotats amb equipament o condicionats específicament per al joc i el lleure de menors.
 • Centres sanitaris. Es prohibeix fumar en tots els centres sanitaris, incloent-hi els espais a l’aire lliure o coberts dins dels seus recintes. Nota informativa per als centres sanitaris.
 • Centres d’ensenyament. Està absolutament prohibit fumar dins del recinte escolar, incloses les zones a l’aire lliure. Només en el cas dels entres universitaris i de formació d’adults, pot estar permès fumar en els espais a l’aire lliure. 

Llocs tancats on és permès fumar

 • Centres residencials per a persones grans o amb discapacitat. No es pot fumar en les habitacions ni en les zones comunes. Es pot habilitar una zona per a fumadors, només per a residents, amb ventilació independent.
 • Establiments psiquiàtrics. Els centres de mitjana i llarga estada poden deixar fumar els pacients en les zones exteriors a l’aire lliure, o bé en una sala tancada habilitada que ha de tenir ventilació independent.
 • Hotels i hostals. Es prohibeix fumar en tots els espais tancats. Es poden reservar fins al 30% de les habitacions per a hostes fumadors, sempre que estiguin separades de les altres, siguin sempre les mateixes habitacions i disposin de ventilació independent. 

Llocs on no es poden fumar cigarretes electròniques ni altres dispositius susceptibles d’alliberar nicotina.

Centres i dependències de les administracions públiques i entitats de dret públic.
Centres, serveis i establiments sanitaris, així com en els espais a l'aire lliure o coberts compresos als seus recintes.
Centres docents i formatius, excepte en els espais a l'aire lliure dels centres universitaris i dels exclusivament dedicats a la formació d'adults, sempre que no siguin accessos immediats als edificis i voreres circumdants.
Mitjans de transport públic urbà i interurbà, mitjans de transport ferroviari i marítim, així com en aeronaus de companyies espanyoles o vols compartits amb companyies estrangeres.
Recintes de parcs infantils i àrees o zones de joc per a la infància. Espais a l'aire lliure acotats que continguin equipament o condicionament destinats específicament per al joc i esplai de menors.

 

Retolació per descarregar

Models i criteris de senyalització

Prohibició de fumar / espai lliure de fum
S'ha d’utilitzar en els supòsits en què la Llei estableix que està totalment prohibit fumar.

- Pictograma i rètol per imprimir (pdf)
- Pictograma i rètol amb especificacions per a producció (pdf)
- Pictograma i rètol amb especificacions per a producció (eps) 

tabac_retol_1

Prohibició de fumar i utilitzar cigarretes electròniques / espai lliure de fum
S’ha d’utilitzar en els supòsits en què la Llei estableix que està totalment prohibit fumar.

Pictograma i rètol per imprimir (pdf)tabac_retol_1

Prohibició de fumar excepte en zones habilitades.
Senyalització exterior
S'ha d’utilitzar en els supòsits en què la Llei estableix que està totalment prohibit fumar.

- Pictograma i rètol per imprimir (pdf)
- Pictograma i rètol amb especificacions per a producció (pdf)
- Pictograma i rètol amb especificacions per a producció (eps) 

Rètol tabac

Prohibició de fumar excepte en zones habilitades.
Senyalització interior
S’han d’utilitzar en els supòsits recollits a la disposició addicional sisena (en establiments penitenciaris), a la disposició addicional vuitena (centres, serveis o establiments psiquiàtrics d’estada mitjana i llarga) i a la disposició addicional desena (centres residencials per a persones grans o amb discapacitat).

- Pictograma i rètol per imprimir (pdf)
- Pictograma i rètol amb especificacions per a producció (pdf)
- Pictograma i rètol amb especificacions per a producció (eps) 

Rètol tabac

Espais on es pot fumar
Senyalització opcional
Es pot utilitzar, entre altres, en els espais referits a l’article 2.2: “A l’efecte d’aquesta Llei, en l’àmbit de l’hostaleria, s’entén per espai a l’aire lliure tot espai no cobert o tot espai que, malgrat estar cobert, estigui envoltat lateralment per un màxim de dues parets, murs o paraments”.

- Pictograma i rètol per imprimir (pdf)
- Pictograma i rètol amb especificacions per a producció (pdf)
- Pictograma i rètol amb especificacions per a producció (eps) 

Rètol tabac

Normativa aplicable i documentació relacionada

El 21 de desembre de 2010 es va aprovar en sessió plenària al Congrés de Diputats la nova Llei (Llei 42/2010) que modificava, a partir del 2 de gener 2011, la normativa vigent (Llei 28/2005) de mesures sanitàries sobre el tabac. Aquesta Llei ha estat publicada al BOE el dia 31 de desembre del 2010. 

Model de denúncia en matèria de tabac

Si teniu problemes per descarregar-vos el pdf, consulteu aquesta informació.

Data d'actualització:  23.04.2015

Enllaços relacionats