• Imprimeix

El CatSalut segueix augmentant el nombre de professionals de reforç per a aquest estiu

Torna
Dimecres, 27 de juny de 2018
  • El 83% dels reforços a l’atenció primària es concentraran a la costa catalana per fer front a l’augment de població i millorar la qualitat assistencial
_

_

Un estiu més, el Servei Català de la Salut (CatSalut) augmentarà el dispositiu de professionals per reforçar l’atenció primària i hospitalària de la xarxa sanitària pública de Catalunya. En concret, i per a poder atendre l’increment de la demanda que es produeix en zones costaneres del país durant el juliol, l’agost i el setembre, aquest any el reforç es tradueix en disposar de fins a 481 professionals equivalents addicionals*, la majoria –410– per als equips d’atenció primària. Aquesta xifra global representa prop de 180 professionals més que l’estiu del 2015, quan la dotació amb prou feines superava els 300.
 
Concretament, en l’àmbit de l’atenció primària, les regions sanitàries de Terres de l’Ebre, Tarragona i Girona són les que reben la major part d’aquest increment de personal –un 74% dels reforços–, consistent en 123 metges, 103 infermeres i 77 auxiliars administratius.
 
Pel que fa a l’atenció hospitalària, en l’adequació dels centres hospitalaris a l’activitat de l’estiu, s’ha establert enguany una disponibilitat mitjana del 90,1% dels llits, una xifra superior a l’any passat, quan el dispositiu preveia mantenir oberts el 88,1% dels llits. Enguany, a més, el nombre de professionals addicionals durant l’estiu s’eleva fins als 71, un 43,5% més que l’estiu passat.
 
D’aquesta manera, es podrà respondre a l’activitat programada –que baixa en aquests mesos- i a la urgent, tot seguint criteris clínics, mantenint les intervencions amb ingrés i d’alta complexitat i prioritzant la cirurgia cardíaca i oncològica. A més, cal recordar que aquesta adequació funcional dels centres és transitòria i adaptable a les necessitats d’assistència que es produeixin, de manera que es pugui donar una resposta adequada i flexible en tot moment.
 
Per últim, el Sistema d’Emergències Mèdiques (SEM) també reforça el dispositiu aquest estiu amb 24 unitats addicionals de Suport Vital Bàsic i Avançat, que realitzaran 31.812 hores. Aquestes mesures volen donar cobertura a les zones de costa, en què durant l’estiu augmenta significativament la població, bàsicament a Tarragona, Terres de l’Ebre, Garraf i Girona.
 
Algunes d’aquestes mesures ja s’han començat a aplicar i la resta ho faran a partir de l’1 de juliol, configurant un dispositiu elaborat pel CatSalut i el Departament de Salut que permet actuar amb flexibilitat, adaptant l’oferta dels dispositius d’atenció primària i dels hospitals a les necessitats de la població i a la demanda produïda, realitzant l’atenció sanitària amb qualitat i al lloc més adequat.
 
Reforços a nivell territorial
Pel que fa a regions sanitàries, l’Alt Pirineu-Aran manté el 100% dels llits hospitalaris disponibles.
 
A Lleida estaran disponibles el 77,6% dels llits, mentre que en l’atenció primària s’incrementen 24 metges i 24 professionals d’infermeria, que es concentren als centres d’Alcarràs, Alfarràs Almenar, Pla d’Urgell, Seròs, la ciutat de Lleida i Almacelles.
 
A Girona estaran disponibles el 93,7% dels llits –un 3% més que l’estiu passat- , mentre que en l’atenció primària s’incrementa la dotació de professionals en 76 metges, 62 professionals d’infermeria i 45 auxiliars administratius, que es concentren als centres de l’Escala, Torroella i l’Estartit, Sant Antoni de Calonge, Palafrugell, Portbou, Llançà i Port de la Selva, Cadaqués, Roses i Empuriabrava, Sant Feliu de Guíxols i Platja d’Aro, Blanes, Pineda, Canet de Mar, Lloret centre i Tossa de Mar, Malgrat de Mar i Calella.
 
A Tarragona estaran disponibles el 84,8% dels llits, mentre que en l’atenció primària s’incrementen 40 metges, 34 professionals d’infermeria i 25 auxiliars administratius, que es concentren als centres de Gimbernat, Miami Platja, Calafell, Salou, Torredembarra, La Pineda, l’Hospitalet, Coma-ruga i El Vendrell.
 
A Terres de l’Ebre estaran disponibles el 88,6% dels llits –fins a un 8% més que l’estiu passat-, mentre que en l’atenció primària s’incrementen 7 metges, 7 professionals d’infermeria i 7 auxiliars administratius, que es concentren als centres de Sant Carles de la Ràpita, l’Ametlla, l’Ampolla, Deltebre i Les Cases d’Alcanar.
 
A la Catalunya Central estaran disponibles el 88,5% dels llits.
 
Per últim, a la Regió Sanitària de Barcelona estaran disponibles el 91,2% dels llits –un 2,5% més que l’estiu passat-, mentre que en l’atenció primària s’incrementen 22 metges, 23 professionals d’infermeria i 13 auxiliars administratius, que es concentren a Cubelles-Cunit, Sitges, Vilanova i la Geltrú, Argentona, l’Hospitalet i la ciutat de Barcelona.
 
Pla de prevenció de les onades de calor
L’Agència de Salut Pública de Catalunya (ASPCAT) i el CatSalut, conjuntament amb el Departament de Territori i Sostenibilitat i a través del Servei Meteorològic de Catalunya, tenen actiu des de l’1 de juny i fins al 30 de setembre el Pla d’actuació per prevenir els efectes de les onades de calor sobre la salut (POCS).
 
El POCS, que es va activar per primer cop l’any 2004, persegueix els objectius següents:
  • predir amb la màxima antelació que permetin els mitjans tècnics les possibles situacions meteorològiques de risc,
  • minimitzar els efectes negatius de les onades de calor sobre la salut de la població, especialment dels grups més vulnerables,
  • coordinar les mesures i els recursos existents a Catalunya per fer front a una possible onada de calor. 
 
Durant el període de funcionament del POCS, es facilita material actualitzat amb informació i recomanacions per a la població i els professionals sanitaris, així com informes setmanals amb la valoració de la situació a partir de les dades recollides.


*1 professional equivalent equival a 1 professional de 36 hores/setmana durant un mes.